Makyajlı pardon torpilli Ford C-Max karşınızda! 🙂
Test Aracı:
30 km’de teslim alındı, 300 km’ye yakın teslim edildi. 1.6 tdci 115 ps güce (270 Nm) sahip 6 ileri manuel vites bulunmakta. Üzerinde Bridgestone ER300 marka lastikler mevcut ölçüleri ise 215/50 R17.
Fabrika tüketim değerleri: 100km’de Şehir içi 5,4 lt , Şehir dışı 4,0 lt ve karma olarak 4,5 lt.
Bu araç Ford’un yeni (artık eskidi evet) C segmenti platformuna sahip ve dünya çapında en az 10 araç ile kullanılmakta.
+ Sürüş
+ Tüketim
+ Konfor
– Eşya gözü
– Usb yeri
– Pratiklik
Not: Yazılı anlatımlarında altında videolu inceleme yer almaktadır.
İç Mekan
Yukarda bahsettiğim gibi otomobil Focus ile aynı platforma sahip ama iç mekan boyutunda ise Focus ile çok alakası olduğu söylenemez. Hem ön hem arka sıra yeterince geniş, baş ve diz mesafelerinde sorun bulunmuyor. Bu tür araçların en önemli noktası bana göre eşya gözleri. Ford C-max bu konuda başarılı diyebiliriz fakat daha fazlasını sunabilmeliydi. Şöyle ki; kapılardaki cepler çok geniş, konsol ortasında ise bardaklık yerleri var ama etrafında daha farklı derin göz bulunmuyor yani içeceğiniz yanına bir paket koyacak yer yok. Müzik sistemi üzerinde ve kol dayama içinde yerler var ama bence bardaklık etrafında biraz daha fazla yer olabilirdi buna ihtiyaç duydum açıkcası. Ek olarak USB girişlerinin bir tanesi ön kısımda bulunmalıydı; eğer bir elektronik cihazı cama yerleştirilmiş şekilde kullanmak isterseniz kol dayama içinden çıkan kablo cam’a yetişmiyor.
Çocuk izleme aynası, gözlük haznesi ve ruhsat vb gözleri tavan bölümünde yer alıyor. Kalite olarak sınıfına göre sorunsuz denilebilir, arka kapı üstleri focus gibi sert plastik içeriyor ön kapı trimleri ise yumuşak malzeme ile kaplanmış.
Ses
Aracı 30 km’de teslim aldım, yaklaşık 240 km kullandım. İçinde tek tıkırtı dahi duymadım,içi adeta ev gibi, motor sesi de kesinlikle yok denecek kadar az var. Yol sesi, doğru lastik ile yüksek değil. Örneğin conti 2 & 3 gibi lastiklerle ses biraz daha fazla geliyor özetle bu yöndeki yalıtıma mükemmel değil ama çok iyi diyebiliriz. Rüzgar sesi ise 125km/h itibarı ile kesinlikle rahatsız etmeyecek şekilde içeri gelmeye başlıyor. Bu sınıf için oldukça iyi.
Konfor
Tek kelime ile kusursuz denilebilecek düzeyde hem lastikler hem amortisör sessiz çalışıyor sadece çok sert kasis düşüşlerinde gürültü yapabiliyor geri kalan herşeyde çok iyi. Yola tok şekilde oturuyor darbeyi iyi emiyor. Zaten aracın içinde tıkırtı vb olmamasının sebebi de aracın karoserinde darbelerin hissedilmesinin az olmasıdır. Araç ne kadar sert olursa o kadar tıkırtı cızırtı duyarsınız genel olarak.
Hep yol konforu anlatılacak değil ya; arka yolcular için tepsi mevcut ve uzun eşyalarınız için kolay yükleme sağlayacak koltuk kombinasyonlarını rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Motor & Sürüş & Tüketim
Bu ağırlık ve aerodinamiye sahip olmasına rağmen 1750dd sonrası gayet iyi ve yeterli seviyede hızlanıyor. Devrini aldıktan sonra ise rahatça hızlanabiliyor. Aracı anormal hareketler yapmadan zorlarsanız izini kesinlikle koruyor ve esp devreye girmeden bunu yapabiliyor bir Focus hissi beklemek doğru olmaz ama bu sınıf için (Kompakt MPV) sürüşü gerçekten çok iyi. Frenler sorunsuz. Direksiyon hissi ise yeterli düzeyde, biraz yapay sertlik katılmış ve yolu okumakta zorlanmıyor diyebilirim.
Tüketim ise ortalama olarak 6.2 lt, bunun içinde hem e-5 açıklığı hem trafiği hemde muhtelif şehir içi gezileri mevcut. Trafikli alanda sürüş yaparsanız minimum 7.5 lt.
Güvenlik olarak ise arka kapılar bir düğme ile içeriden açılması engellenebiliyor olması güzel detay, pasif ve aktif güvelik elemanları zaten ortada anlatmaya gerek yok 🙂 Kimisi için videolara bakabilirsiniz.
Bazı diğer detaylar
Otomobil içerden hantal hissi verse de kullanmaya başladığınızda bu algınız değişiyor, hem park etmeniz rahat hemde şehir içi kabiliyetlerde sorun yok bunun en büyük yardımcısı ise park sensörleri mutlaka alınması gereken opsiyon Trend versiyon için.
Sync 2 hakkında oldukça fazla konuştuk hem Focus ile hem Mondeo ile. Detayarına diğer incelemelerden bakabilirsiniz ama sonuca geçmek gerekirse; daha iyisi varken bunu istemiyorum 🙂 Sync 3‘ün 2016 yılında Avrupa’ya sunulması bekleniyor bu donanım ile birlikte eğlence sistemi günün şartlarına göre kusursuz olacaktır.
Makyajsız versiyona göre kullanımın kolay olduğunu ve göz yoran tuş yoğunluğunun olmamasını da eklemek isterim.
Anahtarsız giriş sistemi, çok iyi; videoda birçok kez anlattım izlerseniz sevinirin 🙂
Videolar
Aracın çok daha fazla detaylı fotoğraflarını içeren galerisi için tıklayınız
Bu test 25 Haz 2015 tarihinde FocusClubTr.com’da yayınlanmıştır. İlgili linke tıklayarak kullanıcı yorumlarına ulaşabilirsiniz.
Okuduğunuz İçin Çok Teşekkür Ederim 🙂
Değerlendirme
Olgun bir aile arabası. Şu hali ile tek eksiği daha fazla eşya gözleri ve pratiklik. Dizel otomatik seçeneği ile MPV beklentilerini tamamen karşılayacağını düşünüyorum.
-
İç mekan
-
Konfor
-
Motor
-
Şanzıman
-
Yol Tutuş
4 yorum
Merhaba,
Hangi donanım paketine otomatik start stop var. Aynı araçtan (tit x + tekno paket li, nav+geri görüşsüz) bende de var. fakat anahtarsız çalıştırma var, oto start-stop yok.
Türkiye’de sadece dizel otomatik ile gelmiş olması gerekiyor. Model yılı ve donanım seviyesi fark etmeksizin.
Bu yazınızdaki mavi renkli test aracı otomatik değil ve “otomatik start-stop” var. 🙂
Özel bir araç mı acaba?
İlk gelen arabalarda olabiliyor. Start/stop varsa eğer bu donanımdan bağımsız (sadece motora bağlı) oluyor ve alınan dönemde katalogda bu donanım yoksa yoktur hiçbirinde. Benim ezberimde değil, forumda belki eski kataloglar vardır.