2019 Yeni BMW 1 Serisi Tanıtıldı. Üçüncü neslinde arkadan tahriği terk edip önden tahriğe geçen 1 serisi başarılı olabilecek mi?
BMW grubunun diğer modellerindeki beş yıllık önden tahrik deneyiminin 1 serisine aktarıldığını belirten BMW, bununla birlikte 1 serisinde daha fazla iç hacim özellikle arkada ve dinamik sürüş sunduğunun sözünü veriyor. Gelin şimdi birlikte değişen detaylara göz atalım.
Modelin global lansmanı Eylül sonunda gerçekleşecek, Türkiye’ye ne zaman geleceğini konusunda henüz bilgim yok ancak en iyimser Ekim/Kasım gibi yollara inme ihtimalinin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
BMW ön tekerlekten çekiş mimarisine geçerek 1 serisinde tamamen yeni oranlara kavuşmuş. Kompakt gövde, bir önceki modellerin neredeyse aynı iz açıklığı sunan model; 4.319 milimetre boyuyla, yeni BMW 1 Serisi, önceki neslinden beş milimetre daha kısa. Genişlik açısından (şimdi 1.799 milimetre), bu üçüncü nesil model 34 milimetre, yüksekliği (1.434 mm) 13 milimetre arttı. 2.670 milimetreye sahip dingil mesafesi, önceki modelden 20 milimetre daha kısa.
Ağabeyleri yeni sedanlardan da gördüğümüz çok büyük ızgaların yanlarında yine yepyeni TAM-LED far sistemleri bulunuyor bunu adaptif özelliğiyle de tercih etmek mümkün. Baz versiyonda ise halojen far sistemi devam ediyor.
Yeni BMW 1 Serisi ilk defa 19 inç çapındaki jantlar seçeneği de dahil olmak üzere çok çeşitli yeni hafif alaşım jantlarla sunulacak. Baz model 16 inç çelik veya hafif alaşım jantlara sahip, bu ülkeye göre değişecek. Luxury Line, Sport Line ve M Sport modelleri ise 17 inç hafif alaşım jantlarla standart olarak donatılmıştır. BMW M135i xDrive, özel olarak üretilmiş 18 inç hafif alaşımlı ürünler ile fabrikadan teslim edilecek. Yeni tasarlanan 19 inç hafif alaşım jantlar, bu ve M Sport modeli için isteğe bağlı olarak tercih edilebilecek.
İç mekana daha fazla ışık girerek, sunroof donanımlı önceki modele kıyasla daha fazla alan hissiyatı mevcut; ilk kez BMW 1 Serisi için bir opsiyon olarak sunulacak olan panoramik cam tavanın sağladığı avantajlardan biri. Cam tavan ile döşemesindeki açıklık 74 x 70 santimetre ve gölgeleme sağlamak için elektrikle çalışan bir stor perde mevcut.
Yepyeni BMW 1 Serisi’nin iç mekanı, daha efektif yaşam alanı ve yüksek kaliteli malzemelerle geliştirilmiş ferah izlenimini arttırıyor; BMW’de ilk kez mevcut olan arkadan aydınlatmalı kaplama şeritleri gibi birçok yenilikçi detaylar devreye alınmış. Çağdaş ve net bir şekilde yapılandırılmış olan iç kısım, direksiyon simidinin arkasında, gösterge panelinde ve kapılarda farklı tane efektleri ve doku öğelerinin etkileşiminin vurguladığı bir dinamizm ve kalite izlenimi yaratıyor. Gruplandırılmış kontrol kümeleri kolay kullanım için kolaylık sağlarken, pratik istifleme alanları ile konfor arttırılmıştır. Yeni BMW İşletim Sistemi 7.0 tarafından sunulan isteğe bağlı bilgi-eğlence sistemine erişim – isteğe bağlı hareket kontrolü ile – iki büyük ekranı 10,25 inç’e kadar diyagonal (baz versiyonda 8,8 inç yine dokunmatik özellikli) olarak bulunabilen geniş bir ekran grubu üzerinden gerçekleştirilir. (BMW Live Cockpit Professional ile).
Tamamen yeni BMW 1 Serisi iç ferahlık açısından büyük bir adım attı. Enine motorlara ve daha düşük bir orta tünele sahip önden çekişli mimari, yolculara önceki modele göre gözle görülür derecede daha fazla alan sunuyor. Bu özellikle arka koltuktakiler için geçerli. Arkadaki yolcular ayrıca 13 milimetrelik daha fazla dirsek alanının keyfini çıkarırken, sürücü ve öndeki yolcu bu açıdan fazladan 42 milimetrenin rahatlığını sürecek. Bagaj kapasitesi 20 litre artarak 380 litre oldu (arka koltuk sırtlığı katlanmış durumdayken 1.200 litre). Bagaj bölmesinin minimum genişliği de 67 milimetre arttı. Ayrıca elektrikle çalışan bagaj ilk kez BMW 1 Serisi ile artık satın alınabilecek.
Merkezi ekran, dokunma işlemi için tasarlanan sürücüye tipik BMW tarzında yönlendirilmiş ve görüş alanlarına en iyi şekilde yerleştirilmiş. Opsiyon tam-renkli 9,2 inçlik BMW Head-Up Display, sürücünün gözlerini yoldan ayırmadan bilgi almasını sağlıyor. Tabi bunlar en üst paketler için geçerli. Navigasyon sistemi ve Apple CarPlay hazırlığını içeren baz BMW Live Kokpit ve BMW Live Kokpit Plus, her ikisi de klasik analog kadran ve ortasında 5.1 inç ekran barındırıyor; bu ekran otomobilin hızı, sürücü destek sistemlerinin durumu ve navigasyon talimatları gibi bilgileri gösteriyor ve 4:3 dikey formatlı.
Pratikten lükse ve sportifliğe kadar tamamen yeni BMW 1 Serisi, müşteriler için birçok kişiselleştirme seçeneği sunmaya devam edecek. Baz Advantage modelinin yanı sıra premium kompakt otomobil, diğer üç seri ile de sipariş edilebilecek. Luxury Line modeli, yeni BMW 1 Serisi’nin konforunu ve sofistike görüntüsünü vurgularken, Sport Line ve M Sport modelleri, amiral gemisi olan BMW M135i xDrive’da yükselen dinamikliği temsil edecek.
Yeni BMW 1 Serisi’nin çevikliğindeki en önemli unsurlardan biri, BMW i3’lerin sunduğu ve şimdi de içten yanmalı motorlu bir otomobilde ilk kez sunulan aktüatör bitişik tekerlek kayma sınırlaması (ARB) teknolojisi. Bu sistem, tekerlek kaymasının eskisinden daha hassas ve hızlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlayarak, hızlanırken, viraj alırken veya ıslak yolda sürerken çekişi önemli ölçüde iyileştirme etkisine sahip. BMW 1 Serisi’nin standart bir özelliği olan ARB teknolojisi, DSC (Dinamik Denge Kontrolü) sisteminin kontrol ünitesinden ziyade doğrudan motor kontrol ünitesine yerleştirilmiş bir kayma kontrolörü kullanır. Uzun sinyal yollarının kaldırılması, bilgilerin üç kat daha hızlı iletildiği anlamına gelirken, sürücü tekerlek kaymasının on kata kadar daha hızlı kontrol altına alındığını algılar. Aktüatör bitişik tekerlek kayması sınırlaması, yanal dinamikleri dengelemek için düzeltici girdilere gerek kalmadan güç düşürücüyü – önden çekişli otomobillerin tipik bir dezavantajı – önemli ölçüde azaltmak için DSC sistemiyle yakın bir şekilde çalışır.
BMW 1 Serisi, kayma eşiğine ulaşılmadan önce virajların içindeki tekerleklere frenleri akıllıca uygulayarak daha çevik bir kullanım sağlıyor. Ancak sürücüler, otomobilin sportif kullanım kabiliyetlerini tam olarak ele geçirmek istiyorlarsa DSC sistemini devre dışı bırakma seçeneğine sahip, bu durumda EDLC (Elektronik Diferansiyel Kilit Kontrolü) fonksiyonu, freni kullanarak mekanik sınırlı kaymalı bir diferansiyelin etkisini simüle eder. Ayrıca daha önce de sunulan DSC seçenekleri ile uygulama sınırları kullanıcı tarafından ayarlanabilmeye devam ediyor.
Motorlar
Yeni BMW 1 Serisi, en yeni nesil BMW EfficientDynamics ailesinin üç silindirli ve dört silindirli motorlarıyla yürüyor olacak. Yeni model üç dizel ve iki benzinli motor seçeneği ile piyasaya sürülecek. Güç ünitelerinin verimliliğini arttırmak için bir dizi önlem uygulanmış. Performans özellikleri de aynı şekilde geliştirilmiştir ve bazı durumlarda da güç artmış.
BMW 118i, güncellenmiş benzinli motor yelpazesindeki giriş seviyesi modeli olacak. BMW 118i’ye güç sağlayan 1,5 litrelik üç silindirli motor, maksimum güç çıkışı 4,600 ila 6,500 rpm arasında 140 hp. Eski motordan beş kilogram daha hafif olan güç ünitesi, 1,480 rpm’den 4,200 rpm’e kadar olan 220 Nm pik tork üretiyor. Aşırı yüklemenme sırasında, dördüncü viteste veya daha yüksek bir kademede ekstra 10 Nm tork daha sunuyor. BMW 118i, 8 saniyede 0’dan 100 km/saat hıza çıkabiliyor ve 213 km/saat’lik son hıza sahip. Karma yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 5,7-5,0 litre arasında gerçekleşiyor.
BMW M135i xDrive‘ın kaputu altında yeni geliştirilen dört silindirli ünite mevcut. BMW Group’un en güçlü dört silindirli motorudur ve BMW TwinPower Turbo teknolojisi ile 2.0 litre 5.000 ve 6.250 devir/dakikada 306 beygir güç sağlar. 450 Nm pik torku, 1.750 dev/dak’da başlar ve 4.500 dev / dak’a kadar orada kalır. Amiral gemisi modeli sadece 4,8 saniyede (11/2019’dan itibaren M Performans paketi ile 4,7 saniye) 100 km/s hıza çıkarken, maksimum hız ise 250 km/s ile sınırlandırılmış. Bu nefes kesici performans rakamlarına rağmen, BMW M135i xDrive, 100 kilometrede 7.1 – 6.8 litre yakıt üretiyor.
Türkiye’de 116d ve 118i satışa sunulacak. M135i ise özel siparişle alınabilecek.
BMW 116d, zaten Euro 6d emisyon standardına uygun olan 1.5 litrelik üç silindirli bir motorla geliyor. BMW 118d ve BMW 120d xDrive da iki litrelik dört silindirli motorlarıyla Euro 6d-TEMP emisyon standardını karşılıyor.
BMW 116d, 1.5L üç silindirli dizel ünite 4000 devirde 116 hp üretmekte ve 270 Nm‘lik maksimum torkunu 1.750 ve 2.250 rpm sunuyor.
Bu ünite, 10.3 saniyede 0’dan 100 km/saat (yedi vitesli Steptronic çift kavramalı şanzımanla 10.1 sn)hıza çıkabiliyor ve 200 km/saat’lik son hıza sahip. Karma yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 3,8-4,2 litre arasında gerçekleşiyor.
BMW 118d, 4000 devirde 150 hp üretmekte ve 350 Nm‘lik maksimum torkunu 1.750 ve 2.500 rpm sunuyor.
Bu ünite, 8.5 saniyede 0’dan 100 km/saat (sekiz vitesli Steptronic şanzımanla 8.4 sn)hıza çıkabiliyor ve 218 km/saat’lik son hıza sahip. Karma yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 4,1-4,4 litre arasında gerçekleşiyor.
BMW 120d xDrive, 4000 devirde 190 hp üretmekte ve 400 Nm‘lik maksimum torkunu 1.750 ve 2.500 rpm sunuyor. Bu ünite, 7 saniyede 0’dan 100 km/saat (sekiz vitesli Steptronic şanzıman standart) hıza çıkabiliyor ve 230 km/saat’lik son hıza sahip. Karma yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 4,7-4,5 litre arasında gerçekleşiyor.
BMW 116d, BMW 118d ve BMW 118i’de, altı vitesli bir manuel şanzıman ile standart olarak sunuluyor. BMW 1 Serisi ürün serisinde yeni olan, BMW 116d ve BMW 118i için bir seçenek olarak tanımlanabilen oldukça gelişmiş yedi vitesli Steptronic çift kavramalı şanzıman (GETRAG üretimli) mevcut. Şanzıman, tahrik gücünü tekerleklere iki alt şanzıman (her biri kendi debriyajı ile) aktarır; bunlardan biri viteste, diğeri ise her zaman boşta kalır. Bu, viteslerin bir saniye içinde, güç akışında herhangi bir kesinti olmadan, otomatik kontrol sistemi tarafından veya direksiyon simidindeki vites değiştirme kollarının kullanılmasıyla değiştirilmesine olanak tanır. Uzun oranlı yedinci vites devri düşük tutar ve şehir dışında veya otoyolda yakıt tüketimini düşürmeye yardımcı olur. Şanzıman ayrıca bazı durumlarda aracın boşta durmasına izin verirken, özel düşük viskoziteli bir yağ CO2 emisyonlarında daha fazla azalma sağlar.
BMW 118d’de (ve BMW 120d xDrive’da standart olarak sunulan) ve BMW M135i’deki sekiz vitesli Steptronic Spor şanzımanında standart olarak sunulan sekiz vitesli Steptronic (ZF veya Aisin üretimli) şanzımanın vites değiştirme konforu ve akustik özelliklerinde daha da iyileştirmeler yapılmış. Hızlı ve otomatik vites değişimi, düşük hızlarda sürerken bile aracın mümkün olan en yüksek viteste sürüş yapmasını sağlıyor. Sürücü, direksiyon simidindeki vites değiştirme düğmelerini kullanarak manüel olarak vites değiştirebilir.
Üst sınıftan gelen güvenlik sistemleri
Yenilikçi sürüş destek sistemleri yeni BMW 1 Serisi ile kompakt sınıfta ilk kez sunuluyor. Söz konusu sisteme bağlı olarak, radar ve ultrasonik sensörler tarafından toplanan kamera görüntüleri ve veriler, aracın çevresini izlemek ve sürücüyü tehlikelere karşı uyarmak veya doğru frenleme ve yönlendirme ile kaza riskini en aza indirmek için kullanılıyor. Standart donanım kapsamında yer alacak güvenlik sistemi, sürücüyü bisikletlilerin mevcudiyeti konusunda uyarırken, şehir içinde fren fonksiyonlu çarpışma ve yaya uyarı sistemini de içeriyor. Ayrıca 70 ila 210 km / s arasında çalışan aktif şerit dönüşlerine sahip Şerit Ayrılma Uyarısı da Yeni 1 Serisi’nin öne çıkan özelliklerinden bir diğerini oluşturuyor. Opsiyonel olarak sunulan Aktif Hız Sabitleme Sistemi Denetimi, saatte 160 km/s hıza kadar kullanılabiliyor. Ayrıca Şerit Değiştirme Uyarı sistemini de içeren Sürüş Asistanı, arka çarpışma uyarısı ve çapraz trafik uyarısı özelliklerine de sahip.
Geri Gidiş Asistanı da Standart Donanımda
Yeni BMW 1 Serisi’nde Park Mesafe Kontrolü (PDC), arka görüş kamerası ve yola paralel alanlara otomatik olarak park edilmesini ve paralel park yerlerinden otomatik manevra yapılarak çıkılmasını sağlayan Park Asistanı da standart donanım kapsamında yer alacak. Ayrıca ilk kez Yeni BMW 3 Serisi’nde tanıtılan ‘Geri Gidiş Asistanı’ da Yeni BMW 1 Serisi’nin standart olarak sunulacak. Direksiyon hareketlerini kaydeden geri gidiş asistanı, daha sonra aracı 50 metre boyunca sürücünün müdahalesine gerek duymadan sıkışık ya da karmaşık park yerinden kolaylıkla çıkarabiliyor.