Ford Cologne-Niehl yerleşkesinde yeni, sürdürülebilir e-motor üretim süreçleri geliştirmeye yönelik araştırma projesi başladı.
Ford, yeni nesil elektrik motorları için yeni üretim süreçlerini araştırmak üzere bir Avrupa araştırma merkezinin kurulduğunu duyuran bir dizi konsorsiyum ortağı arasında yer aldığını duyurdu
HaPiPro adı verilen araştırma projesinin amacı, çeşitli Avrupalı üreticilerin elektrikli araç bileşenlerinin seri üretiminde lider bir küresel rol oynaması için temel oluşturacak geleceğe dönük ürünler ve yeni süreçler geliştirmektir.
Konsorsiyumda Ford, Thyssenkrupp Sistem Mühendisliği, RWTH Aachen Üniversitesi’nin 3D baskı ve ürün mühendisliği bölümleri ve Engiro’dan elektrik motoru uzmanları yer alıyor. 36 aylık kamu finansmanlı proje süresince şirketler, tek bir üretim hattı boyunca gelecekteki e-motor bileşenleri için kullanılabilecek esnek, ölçeklenebilir ve verimli yeni üretim yöntemleri geliştirmek için birlikte çalışacaklar.
Yeni e-motor ortak araştırma merkezi, Ford’un Almanya’daki Köln-Niehl fabrikasında yer alacak. Girişimin adı olan HaPiPro, e-motor tertibatlarının içindeki tel sargısında kullanılan u şeklinde kıvrılan toka teknolojisine atıfta bulunmakta. Bu teknoloji, elektrikli tahrik sistemlerinde önemli bir yenilik alanı ve HaPiPro araştırması, tek bir üretim hattında birden çok e-motor varyasyonunun verimli üretimini sağlamak için potansiyelinden nasıl yararlanılacağını araştıracak.
Ford, araştırma merkezini kendi yerleşkesinde barındırmanın ve sistemleri çalıştırmanın yanı sıra, bakır toka kontaklarını birleştirmek için yeni lazer tabanlı yöntemlerin geliştirilmesine öncülük edecek ve süreç kontrolü için yapay zeka araçlarının kullanımını araştıracak.
Diğer konsorsiyum ortaklarının katkıları arasında, RWTH Aachen Üniversitesi’nden, üretim hattı için takımlar geliştirmek ve üretim sürecinde katmanlı üretim için daha fazla fırsatları keşfetmek için 3D baskı uzmanlığını ödünç verecek olan Dijital Katmanlı Üretim departmanı yer alıyor.
Sürdürülebilirliğin sağlanması, e-motor bileşenlerinin bakımı, yeniden kullanımı ve geri dönüşümünün ilk üretimle birlikte dikkate alınmasını sağlayan kapalı döngü yaklaşımıyla konsorsiyum için önemli bir çıktı olacak.
Ford’un elektrikli bir geleceğe olan bağlılığı
Ford’un Avrupa’daki işlerinin devam eden dönüşümü, güçlü yönlerine oynayan alanlarda liderlik etmek için planlar yaptığı, tamamen elektrikli bir geleceğe olan bağlılığıyla yönetiliyor. Cümle başında verdiğim link ile daha fazla okuma yapabilirsiniz.
Şubat ayında Ford, 2024 yılına kadar Avrupa’daki ticari araç yelpazesinin sıfır emisyon kapasitesine sahip, tamamen elektrikli veya şarj edilebilir hibrit olacağını ve ticari araç satışlarının üçte ikisinin 2030’a kadar tamamen elektrikli veya şarja takılabilir hibrit olacağını taahhüt etti. 2026 ortasına kadar, binek araç menzilinin yüzde 100’ü de sıfır emisyon özellikli, tamamen elektrikli veya şarja takılabilir hibrit olacak ve 2030’a kadar tamamen elektrikli olacak.Detay
Şirketin ilk Avrupa üretimi, tamamen elektrikli binek aracı da 2023 yılında Köln’de yeni Köln Elektrifikasyon Merkezi’nde montajlanacak ve 1 milyar dolarlık yatırımın ardından tamamen elektrikli bir geleceğe geçiş için tesislerini modernize etmeye devam ediyor.
Ford’un elektrifikasyon taahhüdü, bu yılın sonundan önce Avrupa’daki müşteriler için 17 yeni elektrikli aracın piyasaya sürülmesine kadar uzanıyor. Bunlar, şu anda Avrupa’da teslimatları devam eden tamamen yeni, tamamen elektrikli Mustang Mach‑E’yi içeriyor.