Yeni 2018 Mercedes-Benz A Serisi Amsterdam’da Dünya prömiyeri yapıldı, gelin birlikte yenilikleri inceleyelim.
Anahtar Değişiklikler:
- Tamamen yeni multimedya sistemi MBUX ve Kullanıcı Deneyimi; akıllı telefonlar gibi öğrenme ve kullanma kabiliyetine sahip.
- Akıllı Sürüş: A-Serisi, ilk kez belirli sürüş koşullarında yarı otonom olarak hareket edebiliyor. Araç, hızını virajlarda ve kavşaklarda ayarlayabiliyor.
- Yeni verimli motor yelpazesi: Silindir kapamalı yeni 1.4L benzinli, yeni 2.0L benzinli ve hafifletişmiş yeni 1.5L dizel motorlar mevcut. Yeni yedi kademeye sahip çift kavramalı şanzımanlar da bu motorlarla alınabiliyor olacak.
- Daha fazla sürüş zevki ve sürüş konforu: Daha uzun dingil açıklığı, daha geniş ön uç ve geliştirilmiş süspansiyon sistemleri mevcut. Elektronik kontrollü aktif sönümleme ayarı da (opsiyon) abilerinden gelen bir diğer özellik olarak göze çarpıyor.
- Modern lüks yeniden tanımlanmış: Detaylı > Yeni 2018 Mercedes A Sınıfının Modern İç Mekanı Tanıtıldı
- Her noktada büyümüş: İç mekan ölçüleri her noktada arttırılmış ayrıca bagaj kapasitesi unutulmamış artık hem daha geniş hem de daha kullanışlı.
Yeni 2018 Mercedes A Sınıfının Modern İç Mekanı Tanıtıldı
Arka koltukların arkasındaki bagaj bölmesinin kapasitesi 370 litre – önceki modelden 29 litre daha fazla. Yanda da görebileceğiz üzere iki bölümlü arka lambalar sayesinde yükleme boşluğu selefine göre 20 cm daha geniş ve bagaj bölmesi zemini 11,5 cm daha uzun.
Vites kolunun önündeki orta konsoldaki eşya bölmesi oldukça genişlemiş. Aynı zamanda genel olarak bakıldığında, sütunlarla örtülü alan, önceki modele kıyasla yüzde 10 oranında azaltılmış bu sayede görünürlük arttırılmış.
Talep üzerine ve bu model serisinde ilk kez sadece koltuk ısıtması değil, aynı zamanda koltuk iklim kontrolü ve masaj fonksiyonlu Multicontour Seat paketi ön taraf için sunulacak. Yeni A-Serisi için toplam üç farklı ön koltuk mevcut: temel model, konfor koltuğu ve sportif koltuk.
Mevcut A serisinin bir diğer eksikliği; sessiz, titreşimsiz sürüş özellikleri
Özellikle süspansiyon bağlantı noktalarındaki rijitlik ve iç gürültü seviyesi önemli gelişmeler sağlanmış. Yeni A-Serisinin kapsamlı ses yalıtımı, hava ve soğutma suyu yönetim sistemleri ve iç kısımdaki süs parçaları gibi unsurları, ses yalıtımı geliştirmek için yapılandırılmış. Rüzgar sesleri de önceki modele kıyasla önemli ölçüde azalmış. Mercedes bence en önemli eksikliğini gidermek için çaba göstermiş, model Türkiye’ye gelince deneyip göreceğiz.
Yeni A-Serisi standart olarak Genişletilmiş Aktif Fren Desteği ile birlikte geliyor. Duruma bağlı olarak, ileride daha yavaş hareket eden, duran veya sabit araçlar ile arka uç çarpışmalarının sonuçlarını hafifletmeye, hatta yayalarla bisikletlileri geçerek çarpışmayı engelliyor.
Yeni A Sınıfı, aynı zamanda yeni Araç Güvenlik Merkezi (TFS)‘de geliştirilen ilk Mercedes-Benz modeli oldu. Araç yapılarının tasarımı, araştırmalardan elde edilen bulguları gerçek kazalara dönüştürülür. Her bir gövde bileşeni, geometriye, malzeme kalınlığına, birleştirme teknolojisi ve malzeme kalitesine (yüksek mukavemetli ve ultra yüksek mukavemetli sac çelik oranına) bağlı olarak karşılaşılan yüklere ve streslere göre geliştirilmiş.
Yeni A-Serisi, sürücü ve ön yolcu hava yastıkları, sürücü diz yastığı ve standart olarak perde hava yastıkları ile donatılmış. Buraya dikkat birçok rakip modelin aksine, daha kapsamlı bir yolcu koruması için perde hava yastıkları A sütunlarını da kapsıyor.
Opsiyon MULTIBEAM LED farlar, lüksden kompakt sınıfa teknoloji transferinin bir başka örneği niteliğinde. Bu sistem, farların mevcut trafik durumuna göre son derece hızlı ve hassas, elektronik olarak kontrollü şekilde ayarlanmasına izin veriyor. Her farda 18 adet tek tek harekete geçirilmiş LED bulunur. LED’lerin gün ışığına benzer açık renkleri göz dostu ve konsantrasyonu olumlu etkiliyormuş. Standart olarak yeni A-Serisi, entegre LED gündüz sürüş lambalarına sahip halojen farlarla donatılmış.
Gelelim Motor ve Süspansiyonlara
A 200 (M 282 kodlu): 1.4L 163 hp 250 Nm ile 7G-DCT (çift kavrama) ortalama yakıt tüketimi 5.1 l/100 km, 6 ileri manuel vites ile ortalama yakıt tüketimi 5.6 l/100 km ve 0-100 hızlanması 8.0 – 8.2 sn. (Yeni 1.4L (1.332cc) motorda silindir kapama özelliği mevcut)
A 250 (M 260 kodlu): 2.0L 224 hp 350 Nm ile 7G-DCT ortalama yakıt tüketimi 6.0 l/100 km ve 0-100 hızlanması 6.2 sn.
A 180 d (OM 608 kodlu) : 1.5L 116 hp 260 Nm ile 7G-DCT ortalama yakıt tüketimi 4.1 l/100 km ve 0-100 hızlanması 10.5 sn.
Daha yeni motorlar da gelecek. Yakıt deposu standart olarak 43 litre kapasiteye sahip olup opsiyonel olarak 51 litrelik bir depoya sahip.
M 282 kodlu motor, Renault ile işbirliği içinde Mercedes-Benz tarafından geliştirildi. Thuringia, Almanya’daki Kölleda fabrikasında üretildi ve gelecekte de Pekin, Çin’de üretilecek. Renault, uzun blok motorunun bileşenlerini tedarik ediyor.
OM 608 kodlu motor, Renault ile stratejik işbirliğinin bir parçası olarak geliştirildi. Buna rağmen Mercedes-Benz’e özgü teknolojik bileşenler mevcut: Motor montajı, özel iki kütleli volan, çift kavramalı şanzıman, alternatör ve klima kompresörü, özel yazılımlı motor kontrol ünitesi ve ECO başlat/durdur fonksiyonu.
Şanzıman
Yeni A Sınıfı Mercedes-Benz, yaş (ıslak) kavramayla iki farklı 7G-DCT çift kavrama şanzımanı kullanıyor: Önceki şanzıman, daha güçlü motorlar (örn., A 250) için daha da geliştirildi. Optimize edilmiş bir sürtünme sistemi ve düşük gecikmeli pistonlar vasıtasıyla vites değişimi ve tepki süresi iyileştirildi. Sürücünün vites komutlarını daha da doğrudan aktarmak için, motor ve şanzıman arasındaki iletişim yeniden düzenlendi. Mevcut tahrik programlarının kontrolü ECO, Konfor, Spor ve Bireysel olarak da adapte edilmiş.
A 200 ve A 180, yeni geliştirilen 7G-DCT çift debriyajlı şanzımansa sahip. 67 kg’lık düşük bir kuru ağırlık için, aktüatörler yüksek mekanik ve elektriksel verimlilik sergilemiş. Dişliler elektromekanik olarak kaydırılarak, ıslak debriyajlar elektrohidrolik olarak çalıştırılıyor. Bu şanzıman, aynı zamanda tedarikçi olan GETRAG ile birlikte geliştirildi.
Tüm selefleri gibi, yeni A Sınıfı McPherson ön süspansiyona sahip. A 250 ve tüm 4MATIC (Dört çeker) modelleri gibi daha güçlü modeller gelişmiş dört noktadan bağlantılı arka süspansiyona sahiptir, şu bağımsız olarak dile getirilen. Arka aks, kauçuk burçlarla gövdeden izole edilen bir alt şasi üzerine monte edilmiştir, böylece daha az titreşim süspansiyondan gövdeye aktarılmaktadır. Sonuç olarak, süspansiyon bileşenleri içindeki alüminyum oranı, bu araç sınıfındaki herhangi bir süspansiyon sisteminde en yüksek değerlerden biri durumdaymış. Giriş seviyesi A 200 ve A 180 d modellerinde torsiyon çubuğu arka süspansiyon bulunuyor tıpkı Golf, A3 gibi Mercedes de motor gücüne göre arka süspansiyon seçimi yapmış.
İyi yakıt tüketimi değerleri, iyi aerodinamik özellikler gerektirir. 0.25’lik bir Cd (sürtünme) rakamıyla, yeni A-Serisi, artan dış boyutlara rağmen çok iyi değere sahip.
0.25’lik bir Cd ve 2.19 m2’lik bir ön alan (A) ile yeni A-Serisi, segmentindeki aerodinamik lider.
2018 yılında yeni Mercedes-Benz kompakt otomobil ailesinin üretimi üç kıtada beş fabrikada başlayacak. Rastatt (Almanya) tesisi üretime başlayacak ve onu Macaristan, Finlandiya ve Çin takip edecek.