Ford Türkiye, geçtiğimiz hafta Safranbolu’da Yeni Kuga lansmanı düzenledi. Davetli olarak katıldığım etkinlikte, Ford Kuga 1.5 TDCI PowerShift Test Sürüşü’nü gerçekleştirme fırsatı buldum.
Ülkemizde üç motor ve şanzıman kombinasyonuyla sunulan Makyajlı Kuga, yıllardır beklenen küçük hacim dizel otomatik seçeneği olan 1.5L TDCI Powershift ile konuğumuz oldu. 120 PS güç 300 NM tork üreten dizel ünitenin şanzımanı ise -dizel otomatik Edge, Mondeo, Kuga, C-Max, Focus ve Connect ile sunulan- 6 ileri yağlı çift kavramalı, diğer bir deyişle PowerShift ile gücünü yere aktarıyor.
Videolu İnceleme
İç & Dış Mekan
Bu bölümü uzatmayacağım çünkü detaylı olarak videoda bahsettim izlemenizi rica ediyorum, sadece 10 dakika 🙂 Dış mekanda ön tasarımı beğendim. ST-Line ile birlikte normalde siyah plastikler gövde rengine, gri ekler ise parlak siyah olarak boyalı geliyor bunları özellikle beğendim, yeterince modern gözüküyor. Arka tasarım ise Avrupa’dan biraz uzaklaşarak Amerika’ya göz kırpmış, çok ısınamadım.
Crossover segmentine gelen yüksek talep ile birlikte Ford aslında makyaj öncesi dokunmatik ekran eklemesi gibi şeyler yapmıştı. Makyaj ile birlikte şimdi SYNC 2 yerine SYNC 3 kullanılmış bu da kullanışlılığı arttırmış, detayları için sizi buraya alalım 🙂 . Standart dışı tasarıma sahip mekanik el frenininden, elektrikli el frenine geçilmiş bu da konsolun ortasında daha sade görünüm getirmiş tabii yanında gelen eşya gözleri de bonus olarak cepte.
İç mekanda benim en çok beğendiğim yer ise koltuk döşemesi. ST-Line ile birlike nubuk/deri karışımı geliyor, keşke tamamında bu olsaymış.Bu konu hakkında söylemem gereken bir şey var: koltukların yanal destekleri çok zayıf, koltuk çok yumuşak ve rahat ama yan desteklerin zayıf olması sportif kullanıma hiç uygun değil, en azından ST-Line ile bu konuda zayıf olunmamalıydı.
Motor & Sürüş Özellikleri
Tanıtıldığı günden beri 1.5 tdci ve powershift kombinasyonu merak ediliyordu, nihayet deneme gününe geldik. Şahsen beklediğim bir performans ile karşılaştım. ‘Nedir bunlar?’ diye soruyorsunuz ama bundan önce biraz beyin jimnastiği yapalım, aracın ton başına düşen gücü sadece 75 PS. Başarılı bir hızlanma için bunun 100 ps ve üstünde olması beklenir. Bu düşük gücü bertaraf edebilecek tek hamlesi yüksek torku, ancak bununla birlikte Kuga’nın yüzünü yere düşmüyor.
Teknik değer sonuçlarının boş donanımlar ile alındığını ve test araçlarının en dolu şekilde geldiğini de unutmamamız gerekir. Beklentim PowerShift’in ilk tepkisinin yüksek olması ve torkuyla birlikte düşük hızlarda iyi bir hızlanmasıydı, bunu kesinlikle başarılı şekilde yapıyor. Sonuç olarak şehir içi kullanımında hissedilir bir eksiklik bulunmuyor.
Keza yokuş kalkışlarında bir eksikliği yok gaza alıştığınızdan (standart bineğe göre) birazcık daha fazla basarsanız yumuşak ve kendine güvenen kalkışı sunuyor.
Atikliğin sürekli devam etmesini isterseniz şanzımanı ‘S‘ konumunda tutmanız gerekiyor aksi durumda vites düşürmesini 1 sn kadar bekliyorsunuz. Diğer standart Ford’lar gibi direksiyon arkasındaki pedallarla vites değişikliği, yaklaşık 1 sn kadar bekleme süresine sahip.
Vites geçişleri normal şartlarda hissedilmiyor sadece yüksek güç altında değişiklik yapılırsa biraz arkanızdan itiyor bu da normal zaten. Diğer şartlarda titreme vb sorun görmedim.
Hız 80-90 km/h üstüne gelince performans vasata düşüyor, 140 km/h üstüne gelince iyice düşüyor. Düz yolda ise son hıza yaklaşmak neredeyse imkansız gibi durmakta. Ara hızlanma konusunda ise düz yolda yeterli, yokuşlarda ise en azından hızını kaybetmeden devam edebiliyor, demek istediğim ne hızlanıyor ne de yavaşlıyor 🙂 Sonuç olarak şehir içinde oldukça iyi ve otoyol hız sınırları dahilinde ise yeterli bir gücü sunuyor daha fazlasını beklemeyin.
Yol tutuş olarak direksiyon hissiz olsa da alıştıktan sonra araca güvenip zorlayabiliyorsunuz herhangi bir eksikliğini hissetmedim zaten performansı limitli olduğu için önemli bir kaygı yaşanacağını sanmıyorum. Yüksek ve ağır gövdesine rağmen işini iyi yapıyor ve ESP yer yer hamlesini eksik etmiyor.
Tüketim konusunda AWD ve klasik otomatik şanzımanlı EcoBoost Kuga, oldukça iştahlı bir yapıya sahipti. Gücünü ve dört tekerden çekiş sistemini kullanmayan kişiler için gereksiz bir yük oluşturduğu aşikar işte bu kullanıcıları hedef alan 1.5 Tdci Powershift, şehir dışı hız kuralları dahilinde saatte ortalama 100-110 km/h hızla, 6.0-6.5 lt/100km tüketime sahip. Şehir içinde ise bu tüketim 8.5 lt‘ye kadar ulaşıyor. İstanbul’daki sürüşte 300 km’de 7.0 lt/100km ortalaması tutturduk. Karma değer olarak bunu düşünebilirsiniz, uzun yolda 5.5 lt’lere kadar düşebiliyor tüketim.
Bu değerler Safranbolu’da,kışlık lastiklerle 15-20 derece arasında sürüş yapılarak alındı ve araçların henüz 500 km civarında olduğunu da unutmamak gerek. Sürüş videosunu çekmeme sebebim bu tüketim değerlerini daha doğru şekilde iletmek istememdir, yazının güncellemesini ve yeni video yayınını 12 Mart sonrası İstanbul’da kullandıktan sonra yapacağım. Şimdiden tekrar görüşmek üzere diyelim. (Eklendi)
Unutmadan frenlere not eklemem gerek, denemelerde bir falsosunu görmedim bu ağır gövdeyi rahat şekilde durdurmayı biliyor. Adaptif hız sabitleme ile de dengeli şekilde çalışıyor.
Konfor ve Yalıtım
En beğendiğim noktası süspansiyon konforu oldu. Spor süspansiyonlu ve 19” jantlı ST-Line serisini kullanmama rağmen rafineliği çok çok iyidi bunu özellikle yolcu kısmında daha iyi anlıyorsunuz. Ufak çukur ve kasisleri çok iyi emiyor ve çok sessiz geçiyorsunuz sadece derinlerde çalışma aralığı bitiyor ama itici bir sesi yok bu konuda da.
Makyajsız versiyonda virajda yatma eğilimini sevmemiştim, Tucson bu konuda daha iyiydi tahminim spor versiyonla bu eksiklik giderilmiş. Konfor konusunda, spor süspansiyonsuz ve 18”lik Titanium serisi bundan çok daha iyi olacaktır. Fakat bunda yatma eğilimi hala devam ediyor olabilir, denemek lazım. Bilgi olarak kalsın -aynı motor,şanzıman ile- 18” Titanium ve 19” ST-Line aynı arka yay’a sahipken ön yaylar bir ‘tık’ farklı sunulmuş.
Zayıf kaldığı noktalardan biri direksiyon sistemi oldu, kasanın ağırlığıyla birlikte çevikliği düşük seviyede, makyajlı Focus’tan sonra kötü diyebilirim rahatlıkla. Keza bir diğer eksiği rüzgar sesi 100-110 km/h üstünde ses gelmeye başlıyor ama bunun için İstanbul’da tekrar kullanmam gerek, mevsim ve coğrafyası gereği genelde rüzgarlı koşulda kullandım aracı. Yol sesi olarak da pek konuşamıyorum çünkü yollar çok kötüydü ve kışlık lastikler mevcut ama eskisinden farklı olacağını düşünmüyorum: rahatsız edici değil.
Motor sesi hiç gelmiyor, üst devirlere de çıksanız dizel sesi yok.
Diğer Notlar
- Bi-Xenon aydınlatması işini iyi yapıyor, adaptif özelliği de güzel çalışıyor.
- Müzik sistemi olarak üst seviye opsiyon olmaması ve entegre navigasyon sunmaması iyi olmamış umarım daha sonra eklenir bu seçenek.
- Hazır donanıma gelmişken konfor ve tekno paketin tekrar düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum: hem paketler çok dağınık ve yoğun hem de fiyatları çok şişkin. Opsiyon var olsun diye eklenmiş gibi duruyor seçilebilirliği düşük. Tavsiye: Deri koltuk, adaptif c.c ve kış paketi olarak ısıtma seçenekleri diğerlerinden ayrılabilir.
- Avrupa destekli güzel bir motor yazılımcısı ile motoru güçlendirmek isterdim, şanzımanın tork dayanımı çok yüksek sorun olacağını düşünmüyorum.
- Edge ile elektrikli el freni kemer takılı değilken otomatik inmezken, bunda naz yapmadan iniyor 🙂
- Android Auto kullanımı şu an için sancılı bir süreç içeriyor. Google’un Türkiye market desteğini sunması bekleniyor.
- Kuga, makyajla birlikte IIHS çarpışma testinde puanlarını yükseltti. Ford bunu yaparak pazardaki rekabete cevapsız kalamadığını gösteriyor.
Makyajlı 2017 Ford Kuga Türkiye Fiyat ve Donanım Listesi
Makyajlı Ford Kuga 1.5 Dizel Otomatik ve Detayları
2016 Makyajlı Ford Kuga Tanıtıldı (1.5 TDCI PowerShift ile)
Galeri -Hepsi filtresiz-
2017 Ford Kuga Style Donanım Görselleri
Değerlendirme
Güven veren, konforlu ve yakıt düşmanı olmayan bir Crossover. Fiyat konumlandırmasıyla birlikte kesinlikle listelerde yer alması gerekiyor. İç mekanı sıradışı değil ve kullanması oldukça rahat.
-
İç Mekan
-
Konfor
-
Motor
-
Şanzıman
-
Yol Tutuş
10 yorum
Güzel değerlendirme olmuş. Tebrikler
Stline fena olmamış
Ancak ülkemizde style donanımın daha çok satacağıni düşünüyorum
Tabi style paketler üstteki araçlar gibi görünmeyecek
Özetle insanı mest eden bi tasarım yok
Bu nedenle ihtiyaçlar on plana çıkacaktır
İnsanlar suv gerekli mi? Diye düşünebilirler
Kuga da devrim daha güçlü motor ve akıllı 4 çeker sayesinde olacaktır diye düşünüyorum
Teşekkür ederim 🙂
Bir yeni nesilde daha yeni motor ve şanzımanlarla 4×4 küçük hacim dizel ve benzinli motorları göreceğiz muhtemelen.
Araba hakkındaki bilgileri bizlere aktarımınız fevkalade… Bundan sonraki araba yorumlarını hep sizden dinlemek isterim. Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim.
Fiyat olarak diger suv araclarla mukayyese ettigimizde kesinlikle bir adim onde test ve tanitim videolarinda inceledigimde en cok goze carpan konu yakit tuketimi sanirim fabrika degerleri bu baglamda gercekci degil, henuz araci yakindan tanima firsatim olmadi ama sanirim diger bir eksikligide dokunmatik ekranin konumu uzak ve derin bir govde icerisinde kalmasi. Test surusu videonuz icin tesekkkur ederiz fordu taniyan birisi olarak kafamizdaki butun sorularin cevaplarini fazlasi ile verdiniz.
Teşekkür ederim 🙂 Faydası oluyorsa ne mutlu.
merhabalar!
kuga 2.0L. otomatik içinde incelemenizi bekleriz,
navigasyonun olmaması büyük eksiklik,
test ve tanıtım performansınız başarılı,ideal,iyi çalışmalar.
Teşekkür ederim. Eğer fırsat olursa mutlaka paylaşırım deneyimimi, tavsiyem 2.0 EcoBlue dizellerin beklenmesi.
İyi gunler 2017 model ford kuga st line kullanicisiyim aricimin klima kontrolunu ve bazi programlari indirmek istiyorum ama yapamiyorum bana yardimci olur musunuz
Merhaba, klima için buraya bakabilirsiniz ayrıca diğer uygulamar hakkında da verdiğim linkin kategorisinde konular mevcut 🙂 İyi günler.