Dünyanın kargo van lideri Ford, bugün müşterilere tamamen elektrikli güç aktarma organları, yazılım çözümleri, hizmetleri ve Pro Power Onboard seçenekleriyle sağlanan gelişmiş üretkenlik sunacak yeni E-Transit van‘ı tanıttı
Öncelikle bu haber ülkemiz için güzel bir gelişme, neden mi?
Ford, ödüllü Transit Custom Plug-In Hybrid’in yanı sıra özel bir hat üzerinde Türkiye’deki Ford Otosan Kocaeli fabrikasında Avrupalı müşteriler için E-Transit üretecek. Araç, Kuzey Amerikalı müşteriler için Claycomo, Missouri’deki Kansas City Montaj Fabrikasında üretilecek.
Daha çevreci olmak için sürüş
Bildiğiniz üzere Londra’dan Los Angeles’a kadar dünyanın dört bir yanındaki şehirler emisyonsuz bölgeler yaratma, sera gazı seviyelerini düşürme ve gürültü kirliliğini azaltma sözü veriyor.
2022’nin başlarında Avrupalı müşterilerle ulaşmaya başlayacak olan E-Transit, Ford’un 2022’ye kadar elektrifikasyona yaptığı 11,5 milyar doları aşan küresel yatırımının bir parçası durumunda. Tamamen elektrikli Mustang Mach-E, önümüzdeki yılın başlarında Avrupa bayilerinde olacak. Tamamen elektrikli F‑150, 2022‘nin ortalarında Kuzey Amerikalı satıcılarda yerini alacak.
Ford, Avrupa’da 2018’den beri elektrikli ticari araç teknolojisinin pilot uygulamasını yapıyor ve sürücülerin Londra, Köln, Valensiya ve Ankara’da Transit Custom Plug-In Hybrid araçları nasıl kullandıklarını incelemek için İngiltere, Almanya, İspanya ve Türkiye’deki yetkililerle birlikte çalışıyor.
Menzil ve şarj çözümleri
67 kWh‘lik kullanılabilir (buraya dikkat) pil kapasitesiyle, E-Transit, karma WLTP döngüsünde 350 km’ye kadar tahmini sürüş menzili sunuyor. Bir günlük gereksinimleri karşılamak için yeterli bir menzil diyebiliriz, ancak araç yükündeki değişiklikleri ve hava koşulları ciddi etkileyecektir.
E-Transit’in sürüş modları, elektrikli güç aktarma organlarına göre uyarlanmış. Ford verilerine göre, özel bir Eco Modu, E-Transit’in canlı bir hızlanma ile yüksüz olarak veya otoyol hızlarında sürülmesi durumunda enerji kullanımında yüzde 8-10’a kadar iyileştirme sağlamayı hedefliyor. Eco Modu, maksimum hızı sınırlar, hızlanmayı düzenler ve mevcut sürüş menzilini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için klima kontrolünü optimize eder.
Araç ayrıca Programlı Ön Koşullandırmayı da destekleyerek klima kontrol sisteminin, araç hala şarjdayken kabini tercih edilen sıcaklığa ayarlayacak şekilde programlanmasını sağlayarak maksimum sürüş menzilinin mevcut olmasını sağlar.
E-Transit, daha düşük bakım masraflarının bir sonucu olarak, içten yanmalı motor donanımlı modellere kıyasla servis bakım maliyetini yaklaşık yüzde 40 azaltabilir.
Avrupa’da müşteriler, batarya ve yüksek voltajlı elektrik bileşenleri için sekiz yıllık 160.000 km garanti paketinin yanında yer alan sınıfının en iyisi, bir yıllık sınırsız kilometre hizmetinden yararlanacak.
E-Transit hem AC şarj hem de DC hızlı şarj özelliklerine sahip. Aracın 11,3 kW dahili şarj cihazı, 8.2 saate kadar yüzde 100 şarj sağlayabilir. Yüksek güçlü bir DC hızlı şarj cihazı kullanarak 115 kW’a kadar şarj eden E ‑ Transit, pili yaklaşık 34 dakikada yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar doldurabilecek.
Daha fazla güç ve bağlantı
E-Transit, Avrupalı müşterilerin aracı mobil bir güç kaynağına dönüştürmesini sağlayan ve ekipmanlara güç sağlamak için 2,3 kW’a kadar güç sağlayan opsiyonel sunulan Pro Power Onboard özelliğine sahiptir. Bu, Avrupa’da hafif ticari araçlar için bir ilk, detay için: 2021 Ford F-150
E-Transit ayrıca SYNC 4 iletişim ve eğlence teknolojisini ticari araçlara getiriyor, standart 12 inç dokunmatik ekran, gelişmiş ses tanıma ve BT ile geliştirilmiş navigasyon özellikleri sunuyor. SYNC kablosuz güncellemeler ile, E‑Transit’in yazılımı ve SYNC teknolojisi, en yeni özelliklerden ve kalite geliştirmelerinden yararlanacak. FordPass Connect modem de standart.
Filo sahipleri, navigasyonun etkin olduğu yolda, hız sınırlamalarını belirleyen ve filo yöneticilerinin araç hız sınırlarını belirlemesine olanak tanıyan Trafik İşareti Tanıma ve Akıllı Hız Yardımı gibi gelişmiş sürücü destek teknolojilerinden yararlanabilecekler.
Ödünsüz kargo hacmi kapasitesiyle tasarlanan E-Transit’in bataryası, gövdenin altında bulunur ve arkadan çekişli dizel Transit ile aynı şekilde 15,1 metreküp kargo alanı sağlar.
Ford mühendisleri, kargo alanını optimize etmek için E-Transit’in yürüyen aksam ve arka süspansiyon sistemini yeniden tasarlayarak, daha iyi direksiyon hassasiyeti ve daha güvenli yol tutuşu, ayrıca hem yüklü hem de yüksüz koşullarda daha iyi çekiş sağlayan ağır hizmet tipi yarı arka kollu süspansiyon sistemi yaptı. (Anam babam bağımsız süspansiyon mevcut)
Avrupa’daki müşteriler için E-Transit, van için 1.616 kg’a kadar yük ve şasi kabin modelleri için 1.967 kg’a kadar taşıma kapasitesini hedefliyor. Aracın elektrik motoru 198 kW (269 PS) ve 430 Nm torka sahip ve bu da onu Avrupa’da satılan tüm tam elektrikli kargo vanları arasında en güçlü motor yapıyor. Arkadan çekişli yerleşim düzeni, araç ağır yüklü olduğunda olağanüstü çekiş sağlayacağı düşünülüyor.
Ford, Avrupa’da 25 adet E-Transit konfigürasyonundan oluşan cömert bir seçenek sunacak; kısa-uzun şasi, yüksek-alçak tavan vb gibi. Transit Custom Plug-In Hybrid’i içeren başarılı şehir ortaklıklarının ardından Ford, 2021’den itibaren önemli Avrupa pazarlarında E-Transit ile kapsamlı müşteri filosu denemeleri gerçekleştirecek. Kim bilir belki bu da İstanbul Belediyesi’ne verilir 🙂