Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2022 yılında üretimine başlayacağı, geliştirme süreci devam eden C-SUV modelinin ön gösterim versiyonunu tanıttı. Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen Yeniliğe Yolculuk Buluşmasında C-SUV modeliyle birlikte bir de C- Sedan konsepti gösterildi. Gelin birlikte detaylara göz atalım
Resmi kuruluşu 28 Haziran 2018’de gerçekleşen ve kuruluşundan 18 ay sonra tasarım ve mühendislik çalışmalarının geldiği noktayı gösteren ilk ön gösterim aracını (C-SUV) ve Sedan konseptini gün ışığına çıkaran TOGG, Türk Otomotiv endüstrisinin kalbi olan Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulacak fabrikasının temelini 2020 yılında atacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen kendisine ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretecek. Bu modeller; C-SUV (Kuga gibi), C sedan (Focus 4k gibi) ile başlıyor ve 2030’a kadar C hatchback (Golf ve Focus HB gibi), B-SUV (Puma gibi) ve C-MPV (C-Max gibi) ile devam etmesi planlanmakta.
TASARIM SÜRECİ
Türkiye’nin otomobilinin tasarımını belirlemek için ülkemizde geniş kitlelerle yapılan otomobil satın alma davranışları araştırmasındaki bulgular doğrultusunda hazırlanan ipuçları bu 3 tasarım eviyle paylaşılarak 2 boyutlu tasarım yarışması süreci başlatılmış ve 4 aşamalı kurgulanan süreç toplam 6 ay sürmüş. Süreç sonunda Türkiye’de geniş kitlelerle değerlendirilmiş ve endüstrileşmeye uygunluğuyla birlikte Pininfarina tasarım evi iş ortağı olarak seçildi ve 3 boyutlu tasarım aşamasına geçildi.
DIŞ TASARIM
SUV modelin keskin hatları, önden başlayıp yan ve arka tasarımında akıcı bir devamlılık gösteren yalın ve net çizgiler ile hayat bulmuş. Izgara ve far grubu tasarımıyla tüm bakışları üzerine çeken etkileyici ön yüzü şekillendiren göz alıcı krom detaylar yan ve arka tasarımda da devamlılık sağlayarak otomobilin prestijli görünümünü tamamlıyor.
Türkiye’nin otomobili, modern ve özgün tasarımında Anadolu topraklarının köklü simgelerinden biri olan laleden esinlendi. Otomobilin yoldaki imzası olarak algılanacak ön ızgarasına, bütünsel şıklığı tamamlayan jantlarına ve iç mekan detaylarına modern bir incelikle işlenen lale figürleri ile birlikte Selçuklu dönemi esintileri coğrafyamızın kültür mirası ile olan bağı vurguluyor.
İÇ TASARIM
Sürücü ile birlikte tüm yolcuları kucaklayan dijital bilgi-eğlence ekranı hem bilgilerin kolaylıkla takibini hem de yolcuya özel içeriğin görünürlüğünü sağlıyor.
Uçak kokpitini hatırlatan form üzerinde vites ve elektronik park freni fonksiyonlarını barındıran konsol, ergonomisiyle dokunmatik kumanda ekranının kontrol edilmesine de yardımcı oluyor. Dokunmatik ekranda kullanıcıyı merkeze alan ara yüzünkullanıcı dostu tasarımı, sesli komut özelliğinin de desteğiyle alışagelmiş kontrol düğmeleri ve kumanda elemanlarını olabildiğince azaltarak iç mekânın yalın ve sade tasarımını destekliyor.
Geniş ve Ferah Yaşam Alanı
Türkiye’nin otomobili, 2.890 mm ile C-SUV sınıfının en uzun aks mesafesine sahip olmanın getirdiği avantaj ile 5 kişilik bir aileyi rahat ve konforlu bir şekilde ağırlayacak. Kabin içindeki yüksek baş mesafesi ve sınıfının en uzun diz mesafesi sayesinde bir üst sınıfın konforunu sağlayabilir. Size şöyle örnek verebilirim; Yeni Ford Kuga 2.710 mm, Ford Edge 2.848 mm ve Skoda Kodiaq 2791 mm’lik aks açıklığına sahip C-SUV modeli için gerçekten D boyutlarına eriştiğini söylemek mümkün.
ELEKTRİKLİ SÜRÜŞ DENEYİMİ
Türkiye’nin otomobili doğuştan elektrikli platformu ve güç aktarma organları sayesinde içten yanmalı otomobillere göre daha düşük toplam sahip olma maliyeti, daha sessiz bir sürüş sunacak.
Yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un (daha doğrusu ZES) öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek.
500 Kilometreden Fazla Menzil
Kullanıcılar, yüksek enerjili Lityum-iyon pil teknolojisinin sunacağı 2 farklı menzil alternatifi arasından ihtiyaçlarına yönelik bir seçim yapabilecek. Türkiye’nin otomobili, 300+ km. veya 500+ km. menzil sağlayan 2 farklı pil seçeneği sunacak ve kullanıcıların kendileri için en uygun olanı tercih ederek otomobillerini konfigüre etmesine olanak tanıyacak. Menziller WLTP standardında, bu değerler günümüz araçları tamamen yakalayamasa da yaklaşmış diyebiliriz.
30 Dakikadan Kısa Sürede Hızlı Şarj ve Garanti
Türkiye’nin otomobili hızlı şarj ile 30 dakikadan kısa sürede %80 pil doluluk seviyesine ulaşabilecek. Gelişmiş Lityum-iyon pil teknolojisi ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağlayacağı teknik avantajlar sayesinde 8 yıl boyunca pil garanti güvencesine sahip olacak.
Sürüş/Performans/Teknik
Türkiye’nin otomobilinin kullanıcıları dilerlerse 200 beygir güç sunan tek e-motor ile arkadan çekişli (RWD) versiyonu, veya toplam 400 beygir güç sunan iki e-motorlu tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemine sahip versiyonu tercih edebilecek. Ön ve arka akslarda yer alan yüksek verimliliğe sahip iki farklı e- motor ile tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemi zorlu hava ve yol koşullarında daha iyi çekiş sağlayacağı su götürmez bir gerçek ayrıca performans artışı da yanında kar olacak.
Otomobil 0 -100km/saat hızlanmasını 200 beygir güç sunan motor seçeneğinde 7.6 saniyede, 400 beygir güç sunan motor seçeneğinde ise sadece 4.8 saniyede tamamlayarak rakipsiz ivmelenme performansını etkileyici bir sessizlik ve enerji tasarrufu eşliğinde sunacak. Açıkcası daha fazla deneyime sahip firmaların aylar öncesinde dahi verileri böyle net sunamazken TOGG’un bu değerleri şimdiden net vermesi beni biraz şüpheye düşürdü.
Türkiye’nin otomobilinin ön aksında yer alan bağımsız MacPherson ve arka aksında kullanılan tam bağımsız entegre süspansiyon sistemi ile sportif ve dinamik sürüş hissi, mükemmel yol tutuş ve sürüş konforu arasında ideal denge kullanıcının kontrolünde olacak. Aslında yüksek ağırlık sebebiyle tam bağımsız olmayan bir C-SUV düşünemiyorum.
İLERİ SEVİYE GÜVENLİK
Pil grubunun otomobilin platformuna entegre yerleşimi sayesinde burulma direncinde %30 artış ve yüksek çarpışma dayanımı sağlayacak olan Türkiye’nin otomobili, standart olarak sunacağı 7 adet hava yastığını içeren pasif, hava kanallı ön ve arka fren diskleri ile birlikte kapsamlı aktif güvenlik sistemleri desteği sunuyor ve tüm bu güvenlik ögeleri ve ileri sürücü destek sistemleri sayesinde yollara çıkacağı 2022 yılının EuroNCAP 5 Yıldız güvenlik normlarını sağlamaya aday. EuroNCAP testi, kullanıcı tercihleri konusunda ciddi etken umarım bu başarıyı yakalayabiliriz.
İnternet Üzerinden Güncellenebilecek Sürücü Destek Sistemleri
Türkiye’nin otomobili şehir içi trafik pilotu özelliğini de içeren ileri sürücü destek sistemleri sayesinde “Seviye 2+” otonom sürüş kabiliyetine sahip olacak ve kullanıcılarının trafikteki yükünü hafifletecek.
Otomobil, TOGG mühendisleri tarafından tasarlanan sürekli geliştirilebilir mimari sayesinde “Seviye 3 ve ötesi” otonom sürüş dönüşümüne uygun ve hazır altyapıya sahip olacak. İnternet üzerinden yapılabilecek güncellemeler ile otomobil sürekli olarak en ileri teknoloji ile geliştirilebilecek. Peki ne zaman ve ne şartlar altında, henüz belli değil.
Otonom 0: Hiçbir destek yok.
Otonom 1: Araç kontrolü sürücüde, sadece yardımcı sistemler var.
Otonom 2: Kısmı otomasyon. Hızlanma, direksiyon kontrolü gibi şeyler araçta ancak sürücü her zaman sürüşe hakim olmalı.
Otonom 3: Koşullu otomasyon. Sürücü hala gerekli, ancak çevreyi gözlemesine gerek yok. Sürücü her zaman müdahaleye hazır olmalı.
Otonom 4: Yüksek otomasyon. Araç tüm sürüş işlevlerini belirli koşullar altında gerçekleştirebilir ve sürücünün aracı kontrol etme seçeneği olabilir.
Otonom 5: Tam otomasyon. Araç her koşulda tüm sürüş fonksiyonlarını yerine getirebilir. Sürücünün aracı kontrol etme seçeneği olabilir.
YENİ AKILLI YAŞAM ALANI
Türkiye’nin otomobili bağlantılı (connected) altyapısıyla sürekli internetin içinde yerini alacak, internete bağlanabilmek için farklı bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Otomobil, tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ile iletişim halinde olacak ve yaşamın birçok farklı alanında kullanıcısının yerine düşünen bir asistana dönüşecek. İlerleyen yıllarda, özellikle 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte bağlantılı otomobil akıllı yaşamın merkezine yerleşecek ve mobilite ekosistemi içinde doğacak yeni hizmetler kullanıcıların hayatına değer katan ve kolaylaştıran farklı bir mobilite deneyimi yaşatacak. Bu konu gerçekten önemli, büyük firmalar bu konuda yatırımlarına ciddi ağırlık vermekte.
TEKNOLOJİ ile FARKLI BİR DENEYİM
Dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yenilikçi asistan, sıradan bir sanal gösterge panelinin çok ötesinde bir kullanıcı deneyimi yaşatmak amacı ile ileri göz takip algoritmaları ve holografik üç boyutlu görüntüleme teknolojilerinden faydalanacak. “Holografik Asistan” teknolojisi günümüzde otomobil içerisinde kullanılmakta olan 2 boyutlu ekran teknolojilerinin yerine ilk kez üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçekliği getirerek araç içi deneyimini bir sonraki boyuta taşıyacak.
Bu teknoloji sayesinde sürücü gözünü yoldan ayırmadan aracın gösterge ekranında verilen bilgileri görmekle kalmayacak, aynı zamanda yol ve çevre hakkında ihtiyacı olabilecek diğer tüm bilgilere ulaşabilecek. Arttırılmış gerçeklik ve 3 boyut ile zenginleştirilmiş görüntü sayesinde yol tarifi ve diğer sürücü destek sistemlerini daha kolay bir şekilde kullanarakgüvenli, konforlu ve interaktif bir sürüş imkanı bulacak.
TOGG bu teknolojinin otomotiv sektöründeki ilk uygulayıcısı olarak kullanıcılarına bu benzersiz sürüş deneyimini sunan ilk mobilite şirketi olmayı hedefliyor.
Cumburbaşkanlığı Proje Bazlı Yatırım Desteği
- Yatırım süresi 13 yıl, ancak bu süre yetmezse yarısı kadar uzatılabilir.
- Ön görülen yatırım tutarı 22.000.000.000 TL
- Ön görülen ilave istihdam sayısı: 4.323
- Ön görülen nitelikli personel sayısı: 300
- Bu yatırım ile 5 ayrı model montajlanacak. Yıllık üretim kapasitesi 175.000. Kapasiteye dikkat, mutlak o kadar üretilecek diye bir şey yok.
- Gümrük vergisi muafiyeti
- KDV istisnası
- KDV iadesi
- Vergi indirimi [vergi indirimi %100, yatırımı katkı oranı %100… ](31/12/2032’ye kadar azami 960 bin adet araç için kullanmak üzere, hak edilen yatırıma katkı tutarının %56,5’ini geçemez)
- Sigorta primi işveren hisse desteği
- Gelir vergisi stopajı desteği
- Nitelikli personel desteği (Min 360.000.000TL)
- Faiz ve/eya kar payı desteği (Gerçekleşen sabit yatırım tutarın %13’ünü veya ödenen faiz ve/veya kar payının %80’ini geçmemek kaydıyla)
- Yatırım yeri tahsisi
- Alım garantisi (DMO tarafından 31/12/2035’e kadar 30 bin adet elektrikli otomobil alınacak.)